Placenta is doorgeefluik; ook van schadelijke stoffen

Posted on 04. okt, 2011 by in Tips Zwangerschap

De placenta zorgt voor het transport van alle stoffen van de moeder naar het kind. Het is als het ware het doorgeefluik van voedingsstoffen van de moeder naar je kindje. Naast de goede onderdelen laat het ook slechte stoffen door die schadelijk zijn voor het kind. Alcohol, drugs, geneesmiddelen en nicotine zijn bekende stoffen die het ongeboren kindje ernstig kunnen schaden.

Alcohol

drink geen alcohol tijdens zwangerschapDrink geen Alcohol tijdens de zwangerschap! Volgens een Amerikaanse studie hebben vrouwen met een alcoholgebruik van een paar glazen in de week, twee maal zo grote kans op een miskraam in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Alcoholgebruik kan ook leiden tot een lager geboortegewicht, vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen, sterfte van het kind tijdens de zwangerschap en vertraagde geestelijke ontwikkeling en gedragsstoornissen.

Medicijnen en drugs

pas op medicijnen geen drugs zwangerschapEr zijn vrouwen die tijdens de zwangerschap medicatie blijven gebruiken, pas op met medicijnen. Hierbij lopen ze het gevaar de medicatie schadelijke gevolgen kan hebben voor het ongeboren kindje. Gebruik je medicijnen? Overleg met je huisarts of verloskundige of je ze mag gebruiken. Ook al zijn “onschuldige” pijnstillers of geneesmiddelen betreft die zonder doktersrecept te koop zijn bij de apotheek, gebruik ze alleen op doktersadvies.

Gebruik  geen drugs (inclusief softdrugs), deze worden doorgegeven aan het kindje en zijn erg gevaarlijk. Afhankelijk van het type drugs kan het ongeboren kindje, groei- of ontwikkelingsstoornissen, een aangeboren afwijking krijgen en met een verslaving geboren worden. Gebruik dus geen soft- en harddrugs tijdens de zwangerschap. Vind je het lastig om te stoppen neem dan (liefst voor je zwangerschap) contact op met een specialist.

Roken

roken schadelijk zwangerschapRook niet tijdens de zwangerschap. Roken tijdens de zwangerschap vertraagt de groei van je kindje en het kan een normale vorming van de hersenen belemmeren. Moeders die veel roken tijdens hun zwangerschap baren meestal kinderen met lager gewicht in vergelijking met niet rokende moeders. Baby´s van rokende moeders worden bovendien vroeger geboren en hebben een grotere kans op wiegendood. Rokende mannen maken slechtere zaadcellen aan, waardoor de kans op zwanger worden kleiner wordt.

Kruiden

Let ook op met specifieke kruiden die een geneeskrachtige werking hebben en homeopathische kruidenpreparaten. De meeste van deze kruiden zijn niet onderzocht of ze en in welke hoeveelheid ze schadelijk kunnen zijn. Bij gebruik van deze kruiden kun je het gevaar lopen dat ze een schadelijke uitwerking hebben op je kindje.

No comments.

Leave a Reply